Yaz Tatili
- Gokhan Aslan
- 6 Oca 2022
- 2 dakikada okunur

Yaz tatili nasıl geçirilmeli, nasıl değerlendirilmeli?
Yoğun bir eğitim-öğretim döneminin ardından tatil geliyor.Çocuklar için tatil dönemi, özlediklerini yapmayı planladıkları zaman dilimi..Tatil aynı zamanda , çocuklara boş zamanın nasıl daha etkin geçirilmesi gerektiğinin de öğretildiği bir dönem .
Uzun bir yaz tatili var önümüzde.Bu tatil iyi değerlendirilmeli.Tatilde hepimiz rutin çalışmalarımıza ara verip kendimizi dinlendirip, eğlenmeyi düşünürüz ama bunun da sınırları, çerçevesi vardır.
Çocuklarımıza boş zamanı kaliteli değerlendirmeyi öğretmeliyiz
Kaliteli zaman' geçirmeyi öğrenmek için yaz tatili iyi bir fırsattır.
Çocuk, zamanını iyi yönetmeyi öğrenmiş ise bu tutumu, tatildeki etkinlik ve aktivitelerine, arkadaşları ile nasıl zaman geçirdiğine, zamanının ne kadarını arkadaşlarıyla, ne kadarını kendisine ayırdığına yansıyacaktır. Bizim çocuğumuza kazandırdığımız iç disiplinle ilgili olarak öncelikle çocuğa boş zamanını kaliteli değerlendirmeyi öğretmeliyiz.
Bazı aileler çocuklarını yaz boyunca kurstan kursa yönlendirirken; bazı aileler çocuğu kendi haline bırakıyor?
Anne-Baba rehber olmalı.Zaman yönetimi, zamanı akıllıca kullanıp, verimli-üretken sonuç almamızı sağlar. Doyurucu geçirdiğimiz zaman, bizi mutlu edecek, değerli hissettirecek ve dinlendirecektir. Tabii çocuk için tatil, bir dönem boyunca planlı, kurallı bir ortamdan, özgür olduğu, dinlenebildiği daha esnek bir zaman dilimini ifade eder, anne-babaların rehberliği, çocuğun tatili nasıl geçireceği ile ilgili devreye girmelidir.
Yaz tatilinde zaman planlaması yapmak öğretilebilir mi?
Yaz tatilini en verimli şekilde geçirmek için önerileriniz nelerdir? Maddeler halinde yazar mısınız?
Günlük aktiviteler birlikte planlanmalı
Çocuklar için, aile rehberliğinde ; yapabilecekleri bir iş listesi planlanabilir. Günlük aktiviteleri bir gün önceden beraberce planlamak, hedef koymayı ve hedefe yönelik davranmayı da öğretir. Bu da aslında öğretme ve öğrenme sürecidir. Arkadaş seçimleri ve iletişim tekniklerini öğrenmeleri de aynı niteliktedir.
Plan yapmasına fırsat tanınmalı
Ailelerin fazla müdahale içermeden, çocuktan beklentiyi yüksek tutmadan, dinlenme ve eğlenmeye fırsat tanıyarak aktivite planı yapmasına yardımcı olmaları önemlidir. Tatilde seçtikleri arkadaşlar, bulundukları ortamlar, aileler tarafından denetlenmeli elbette ama bunu yaparken de fazla baskı kurmadan özenli davranmak önemlidir.
Kitap okuma saati yapılmalı
Uzun tatil döneminde çocukların yıl içinde öğrendikleri bilgileri unutmamak ve yeni eğitim dönemine hazırlanmak için günlük planlamalar içinde kısa ders tekrarları ve kitap okuma saatlerinin eklenmesi yararlı olacaktır.
Çocuklara odasını toplamak, dişlerini fırçalamak gibi günlük sorumlulukların da verilmesi ayrıca spor, satranç, drama gibi sevdiği etkinliklere yöneltilmesinin fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunacağının altını çizmek yararlı olacaktır.
Karnesi kötü gelen çocuklar için ;
Bir yıl boyunca çocuk başaramadığını tatilde başaramaz.Çocuğu zorlamamak, çözüme yönelik eyleme geçmek, en doğru yaklaşım olacaktır.Çocuktan tatilde sıkı çalışma programı uygulamasını beklememek , ancak özel eğitimle desteklenmesi gereken bir durum varsa, bir eğitici rehberliğinde ek çalışma yapılması uygun olabilir.
Tatil, tatil gibi yaşanmalıdır. Özel destek gerektiren durumlar dışında, genel bir tekrar, kitap okuma, çok zorlayıcı olamayan çalışmalar yapılabilir.
Uzman Psikolog Aynur SAYIM
https://www.gevezeyeri.com/ guzel yazı