Sınav İçin Öneriler
- Gokhan Aslan
- 6 Oca 2022
- 2 dakikada okunur

Sınav heyecanı, kendiliğinden ortaya çıkan, bizim elimizde olmayan bir durum değil.........Kendimizi heyecanlı hissetmemize yol açan, kendi düşüncelerimiz..... Düşüncelerimizin kaynağı da bizde!Beynimiz çok güçlü.Nasıl düşünürsek öyle işliyor, tüm komutları alıp işleme geçiyor.
Kendinizle diyaloğunuzu gözden geçirin.Sınavla ilgili başaramazsam, ya süre yetmezse, yanlış kodlama yaparsam, dikkatim dağılırsa, düşük puan alırsam gibi endişe ve OLUMSUZ DÜŞÜNCELER yerine GERÇEK DURUMA yönelik söylemler oluşturma yı deneyin.” Bilgi seviyem ne ise düzeyim o olacak.Dikkatimi sınava vermek,sürdürmek benim elimde, zorlanırsam birkaç sn kendimi rahatlatıp devam edebilirim “ gibi…..Derin nefes, olumlu gerçek düşüncelere yönelmek, birkaç sn ara vermek gibi …. Bu durum asla bir zaman kaybı değil. Aynı ayakkabı bağı çözülen bir koşucunun bağını bağlayıp koşuya devam etmesi gibi, teefonu şarj etmek gibi.Böyle durumlarda daha dikkatli ve daha iyi bir performans oluşacak, buna inanın.
SINAVDAN ÖNCE NEGATİF DÜŞÜNCELERDEN BAŞKA DEĞİŞİM YAPMAYIN…….Beslenme ve uyku alışkanlıklarınız her zaman nasılsa aynı olsun.Fazlaca şekerli yağlı ya da her zamankinden farklı şeyler denemeyin.Aynı saatte yatmaya çalışın.Gergin iseniz rahatlama tekniklerini uygulayıp şarj olup uyumaya çalışın ya da dinlenin.
Sizi motive eden bir manzara, bir film, rahatlatan kişiler vardır.Önceki gün dilerseniz bu tarz aktiviteler yapabilirsiniz.Fakat bedenen çok yorucu aktiviteler olmasın.
Rutin yaşamdan çok farklı öneriler denemek ritminizi bozar.Bedenen ve ruhen alıştığımız bir düzen var.Bu ritmi bozmamaya özen gösterin.
Sınav çalışmalarını son geceye bırakmayın.Bu sanki herşey birbirine karışıyor duygusuna sebep olabilir, heyecanınız artar.Sınavdan en az 3 gün önce yeni bilgi edinmek yerine tekrar yapın.
Beklentilerinizi değerlendirin ve gerçekçi düşünmeye gayret edin.Ne kadar çalıştıysanız sonuç, başarınızla doğru orantılı olacak.Stres ve diğer sebeplerin sizi etkilemesine izin vermeyin.Olumlu düşünme ve nefes egzersizlerini kullanın.”Mola al, şarj ol, devam et “ tekniğini kullanın !!!
Sınav kağıdına yaptığınız kodlamaları 2 kez hızlıca gözden geçirin.Soruyu cevapladıkça birebir cevap kağıdına geçirin .Arada bir soru numarasını kontrol edin.Turla tekniğini kullanabilirsiniz.Zorlandığınız soruda takılmadan diğerine geçin. Yanlış cevaplar doğruyu götürmediği için , emin olamadığınız sorularda seçenekleri 2 ye indirip,en yakın hissettiğiniz cevabı işaretleyin.
EN ÖNEMLİ GÖREV AİLELERİN……
Sınav sizin değil, çocuğunuzun.Sizin göreviniz ; ona yardımcı olmak, UNUTMAYIN!! Sınav konusunu fazlaca gündeme getirmeyin.Çocuğunuzda kaygı yaratacak söylemlerden kaçının.Sürekli sınavla ilgili konuşmak, sınavla ilgili fazlaca plan yapmak, sizin kaygınız demektir.Bu da çocuğa geçecektir.
Günlük rutini değiştirmeyin.Farklı gıdalar denemek, çocuk rahatlasın diye yorucu aktiviteler yaptırmak vb…..Ritmi bozulacak, bedenen ve ruhen olumsuz etkilenebilecektir.
Kıyaslama, eleştiri yapmayın, geçmişe yönelik ihmallerinden bahsetmeyin. Her çocuk kendine özeldir.Çocuğunuzu olduğu gibi , bir birey olarak kabul edin ve ona da bunu hissettirin.En çok sizden alacağı GÜVENE İHTİYACI olduğunu unutmayın.
Duygularını paylaşın, kabul edin, destek olun.Ne anlatıyorsa dinleyin, güven verin, sakinleştirin.Çocuk sizi sakinletirme sorumluluğu hissetmesin.Koşulsuz sevginizi yani sonuç ne olursa olsun onu çok sevdiğinizi söyleyin.Unutmayın, koşulsuz sevgi ve koşulsuz destek !!!
Uzman Psikolog Aynur SAYIM
https://www.gevezeyeri.com/ guzel yazı