top of page

Psikoterapi Nedir, Ne Değildir?

  • sayimaynur
  • 14 Ara 2021
  • 1 dakikada okunur


Kişinin psikoterapiye olumlu veya olumsuz bakış açısını , önceki yaşantıları, bu konudaki bilgi yeterliliği ve kendi sorununa bakış açısı belirliyor.


  • Terapist dostunuz, arkadaşınız değildir.


Terapiste sohbet etmek için gidilmez, terapist bizi dinleyip onaylayan veya öğüt veren kişi değildir.Bilimsel çerçevede bizim olaylara bakış açımızı değerlendirip, kendimizi tanıma sürecimize katkı sağlayan, sorunlarımızın çözümü için bize yöntem öğreten, sorunlarımızı çözmemiz için güçlenmemizi sağlayan kişidir.


  • Terapiste gitmek utanılacak bir durum veya zayıflık değildir.


Terapiste gitmek zayıflık, acizlik göstergesi değildir.Genellikle ; diğer insanların düşüncelerini fazlaca önemseyen, ailesi de bu şekilde düşünen kişilerde bu düşünce daha fazla hakimdir.Terapiste giden kişi gerektiğinde destek almayı başarabilen , sorunlarının çözümü için çaba gösteren kişidir.


  • Psikoterapi, sadece psikolojik sorunların çözümü için değil, ruh sağlığını koruma amaçlı çalışmaları da içerir.


Koruyucu ruh sağlığı çalışmaları pekçok çalışma, araştırma, makalede yer almaktadır.Sorunların hastalık haline gelmeden çözümlenmesi , kişilerin bilinçlenmesi, karşılaşılan yeni sorunlar için yol haritalarının ellerinde olmasını sağlayan çalışmalardır bunlar.

Herkesin, biz terapistlerin dahi, tarafsız bilimsel yaklaşım ile olayları birlikte değerlendirebileceğimiz danışmanlara ihtiyacımız olabilir zaman zaman. Bu çalışmalar işlevselliğimizi artıran ; yani okul, iş yaşamı, günlük yaşam aktivitelerimizde daha mutlu ve başarılı olmamızı sağlayan ; kendimiz için daha doğru pratik karar vermemizi öğreten, iletişim becerilerimizi geliştiren, sosyal beceri gelişimimizi sağlayan çalışmalardır.


  • Sorunların ortaya çıkışı nasıl belli bir süreçte oluştuysa, çözüm için de zamana ihtiyaç vardır.


Sorunun niteliğine göre değişmekle birlikte, genellikle tek seans değil, terapiden yararlanmak için belli bir süre çalışma yapılması gereklidir.Bunun için terapistin öngördüğü bir süre olmakla birlikte , terapi sorumluluğu; hem terapist hem danışan kişidedir.Seansların düzenli yapılması, kişinin yaşamı içinde verilenleri uygulama çabası, terapistle işbirliği de son derece önemlidir.

Uzman Psikolog Aynur SAYIM

Comments


bottom of page